pateu de ficat

Pateu de ficat de pasare

·  Ficat de pasare 300 g
·  ceapa 100 g
·  unt 150 g
·  franzela 200 g
·  lapte 200 ml
·  slanina afumata 50 g
·  smantana 100 g
·  coniac 25 ml
·  piper
·  sare
 
Ficatul se curata de pielite si se taie bucati. Ceapa se caleste in unt, se adauga slanina taiata cuburi si ficatul si se lasa sa se prajeasca sub capac. Cand ficatul este gata, se lasa sa se raceasca, se trece de 2-3 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata in lapte si stoarsa bine. Se potriveste gustul cu sare si piper macinat, se adauga smantana, coniacul si restul de unt si se amesteca, pana ce se obtine o pasta spumoasa, care se asaza intr-o forma din tabla ce se lasa la frig timp de doua ore, se scoate din forma, se asaza pe un platou si se decoreaza.

Pateu de ficat de porc

• Ficat de porc 500 g
• ceapa 100 g
• franzela 200 g
• lapte 200 ml
• untura 100 g
• unt 150 g
• smantana 100 g
• aspic 500 g
• verdeata 1 leg
• piper
• sare

Ficatul se curata de pielite si vine, se taie in bucati si se fierbe in apa impreuna cu o ceapa. Dupa ce a fiert, se lasa sa se raceasca si se da de 2-3 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se amesteca cu untul, smantana si untura, se adauga franzela ce a fost inmuiata in lapte si stoarsa bine, se potriveste gustul cu sare si piper si se amesteca aceasta compozitie, pana se obtine o pasta omogena si spumoasa. Se asaza intr-o forma si se da la rece timp de doua ore. Se scoate apoi pateul din forma, se asaza pe un platou, se imbraca in aspic si se decoreaza cu verdeata si filigran de unt.